Ապրանքների պահածոյացման տարաների տեսակները

Ապրանքների պահածոյացման տարաների տեսակները


Հայտնի է, որ պահածոները մեծ պահանջարկ են վայելում, հատկապես Հայաստանում։ Կոնսերվացման համար օգտագործվում են տարատեսակ տարաներ։ Պահածոների տարաները պետք է ունենան հետևյալ հատկանիշները՝ հերմետիկություն, ամրություն և լինեն կորոզիայի չենթարկվող։
Այսպիսով, տարաները լինում են հետևյալ տեսակների․

Տնային պայմաններում պատրաստված պահածոները վտանգավոր են

Տնային պայմաններում պատրաստված պահածոները վտանգավոր են


Տնային պայմաններում և սխալ պատրաստված պահածոները կարող են առաջացնել լուրջ առողջական խնդիրներ, երբեմն էլ ճակատագրական հիվանդություն`բոտուլիզմ։ Թունավորումներից, ու մասնավորապես, բոտուլիզմից խուսափելու համար ՀՀ Առողջապահության նախարարությունը խորհուրդ է տալիս խուսափել տնական պահածոների պատրաստումից ու օգտագործումից և օգտվել բացառապես գործարանային պայմաններում պատրաստված  պահածոներից։ 

Հայկական խոհանոցի 7 լավագույն ուտեստները

Հայկական խոհանոցի 7 լավագույն ուտեստները


Բոլորը գիտեն, որ Հայաստանը հայտնի է իր համեղ խոհանոցով, բայց քչերին է հայտնի, որ հայկական խոհանոցը աշխարհում ոչ միայն ամենահամեղներից է, այլև՝ հնագույններից մեկը։ Պանիրը, կանաչեղենը և լավաշը հայկական սեղանի անբաժանելի մասն են կազմում։ Այս հոդվածում առանձնացրել ենք այն ավանդական հայկական ուտեստները, որոնք անպայման արժե փորձել։

Ինչպես ճիշտ սնվել վիրուսներից խուսափելու և իմունային համակարգն ամրապնդելու համար

Ինչպես ճիշտ սնվել վիրուսներից խուսափելու և իմունային համակարգն ամրապնդելու համար



Վիրուսները մարդու համար դարձել են իրական թշնամիներ՝ խաթարելով նորմալ ապրելակերպը, քայքայելով առողջությունը և առաջացնելով սթրեսային իրավիճակներ: Իսկ կա՞ արդյոք որևէ փորձված միջոց վիրուսներին վերջ ասելու և կյանքը նորմալ հունով շարունակելու համար: Դե իհարկե կա, իրականում կան բազմաթիվ միջոցներ մեր առողջությունը պահպանելու, ամրապնդելու համար: 

Մուրաբաներ: Օգտակար և վնասակար հատկությունները: Ճիշտ պահպանումը

Մուրաբաներ: Օգտակար և վնասակար հատկությունները: Ճիշտ պահպանումը



Մուրաբան շատ համեղ բնական քաղցրավենիք է: Այն բավականին հեշտ է պատրաստելը, բացի այդ մուրաբաները չեն պարունակում վնասակար քիմիական հավելումներ, հատկապես եթե ինքներդ եք այն պատրաստում: 
Այնուամենայնիվ, մուրաբան քաղցրավենիք է, ինչն էլ հարց է առաջացնում, արդյո՞ք այն ավելի շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, թե վնասակար:

Մրգերից ու բանջարեղենից պատրաստված հյութերի մակնշումը

Մրգերից ու բանջարեղենից պատրաստված հյութերի մակնշումը



Մրգերից ու բանջարեղենից պատրաստված հյութերի սերտիֆիկացման համար Հայաստանի Հանրապետությունում կիրառվում է հատուկ փաստաթուղթ՝ «Հյութերին և հյութամթերքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգը», որը հաստատվել է ՀՀ-ում գործող համապատասխան օրենքների դրույթների համաձայն, ինչպես նաև հաշվի առնելով մարդու կյանքի ու առողջության անվտանգության ապահովման, սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման հանգամանքը։

Պահածոյացված բանջարեղենի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Պահածոյացված բանջարեղենի օգտակար և վնասակար հատկությունները



Պահածոյացված բանջարեղենը բավականին մեծ պահանջարկ է վայելում, հատկապես ձմռան ամիսներին: Այնուամենայնիվ, պահածոյացված բանջարեղեն օգտագործելուց առաջ հարկավոր է աչքի տակ ունենալ դրա թե՛ օգտակար և թե՛ հնարավոր բացասական հատկությունները:

Մարինացված բանջարեղենի օգտակար և վնասակար կողմերը

Մարինացված բանջարեղենի օգտակար և վնասակար կողմերը


Մարինացված բանջարեղենի պատրաստման տեխնոլոգիաները Հայաստանում


Մարինադը պատրաստում են թարմ կամ նախօրոք աղ դրած բանջարեղենից` վարունգ, լոլիկ, քաղցր պղպեղ, գազար և այլն:

Մրգերի երկարատև պահեստավորման միջոցներ

Մրգերի երկարատև պահեստավորման միջոցներ


Աշունը ամենաբարենպաստ ժամանակահատվածն է թարմ մրգերը պահեստավորելու համար։ Կան պահեստավորման ընդհանուր օրենքներ, որոնց պետք է հետևել ցանկացած պարագայում, օրինակ անհրաժեշտ է մրգերը պահել չլվացած վիճակում: Ներկայացնենք մրգերի երկարատև պահպանման մի քանի միջոցներ:

Հատապտուղների երկարատև պահեստավորման միջոցներ

Հատապտուղների երկարատև պահեստավորման միջոցներ


Հատապտուղների երկարատև պահեստավորումը շատ բարդ և մանրակրկիտ աշխատանք է պահանջում: Որպեսզի հատապտուղները երկար պահպանվեն, անհրաժեշտ է ստեղծել հատուկ պայմաններ, ընդ որում յուրաքանչյուրի համար՝ առանձնահատուկ:

123 ››