• Հոդվածներ  /
  • Բանջարեղենի պահածոյացման տեխնոլոգիաները

Բանջարեղենի պահածոյացման տեխնոլոգիաները
Բանջարեղենի կոնսերվացման տեխնոլոգիաները կարելի է դասակարգել հետևյալ կերպ.

    • Մեխանիկական՝ սառեցում, չորացում, սեղմում և մանրացում;
    • Քիմիական՝ աղերի, շաքարի, թթուների օգտագործում, պաստերիզացում և իոնացում։

Բանջարեղենի պահածոների արտադրության հիմնական տեսակները


Կախված պատրաստման եղանակից՝ կարելի է առանձնացնել բանջարեղենի պահածոների մի քանի հիմնական խմբեր.

    • բնական, սեփական հյութի մեջ,
    • ջերմային մշակված,
    • աղաջրված,
    • թթվեցված,
    • մարինացված,
    • վերամշակված:

Բնական պահածոյացված բանջարեղեն՝ նվազագույն վերամշակմամբ


Պահածոյացման այս տեսակի մեջ ներառվում է բանջարեղենը, որը ենթարկվում է նվազագույն վերամշակման և պահպանում սննդանյութերի և համի առավելագույն քանակությունը: Դրանցից են կանաչ ոլոռից, քաղցր եգիպտացորենից, լոբիից, լոլիկից սեփական հյութի մեջ պատրաստված պահածոները։ Պահպանման այս տեսակը ներառում է նաև սառեցված և չորացրած մրգեր ու բանջարեղեն: Բանջարեղենն ու մրգերը սառեցվում են թարմությունն ու որակը երկարաժամկետ պահպանելու համար, իսկ չորացնելու նպատակը ցածր ջերմաստիճանում սննդանյութերն ու համը պահպանելն է։

Խորտիկային պահածոներ՝ ջերմային մշակմամբ


Սրանք պահածոներ են, որոնք պատրաստվում են ջերմամշակման միջոցով։ Կարող են պատրաստվել տարբեր բանջարեղեններից և ունեն տարբեր տեսք ու համեր: Պահածոյացման գործընթացը ներառում է ստերիլիզացում, տաքացում և փաթեթավորում հերմետիկ բանկաների մեջ:

Աղաջրված բանջարեղեն


Պահածոյացման այս տեսակը կիրառում են՝ կանխելու բակտերիաների աճը և բանջարեղենը թարմ պահելու համար: Այս մեթոդը կարող է օգտագործվել տարբեր տեսակի բանջարեղենի համար, ինչպիսիք են՝ կաղամբը, վարունգը, բողկը, պղպեղը և այլն:
Բանջարեղենի աղաջրման գործընթացը ներառում է բանջարեղենի նախնական մշակում, որից հետո դրվում է բանկաների մեջ և լցվում աղաջրի լուծույթ: Համեմունքներ և այլ բաղադրիչներ կարելի է ավելացնել հենց տարայում։

Թթվեցված բանջարեղեն


Պահածոյացման տեսակ՝ հիմնված կաթնաթթվային բակտերիաների կողմից սննդային շաքարների խմորման ժամանակ կաթնաթթվի ձևավորման վրա։ Խմորման ժամանակ համը բարելավելու համար աղ են ավելացնում։

Մարինացված բանջարեղեն


Մարինացված բանջարեղենի պահածոյացման հիմքում մարինացումն է, որը ներառում է քացախաթթու, աղեր, շաքար, համեմունքներ: Մարինացման համար օգտագործվում է տարբեր տեսակի բանջարեղեն։

Վերամշակված բանջարեղեն


Պահածոյացման այս տեսակի մեջ օգտագործվում են մշակման այնպիսի մեթոդներ, ինչպիսիք են մանրէազերծումը, պաստերիզացումը, չորացումը, աղումը, սառեցումը և այլն։ Նման վերամշակումը թույլ է տալիս երկար ժամանակ պահպանել բանջարեղենի օգտակար հատկությունները՝ հնարավոր դարձնելով դրանք օգտագործել տարվա ցանկացած ժամանակ։

Մանկական բուսական սնունդ


Մանկական բուսական սնունդը պահածոների տարածված տեսակ չէ։ Ավելի շուտ վերաբերում է մանկական սննդին` պահածոների կամ պյուրեի տեսքով: Պատրաստվում է տարբեր բանջարեղենից և բնական բաղադրիչներից՝ առանց կոնսերվանտների կամ արհեստական հավելումների: Երեխաների բանջարեղենային սնունդը պարունակում է սննդանյութերի, վիտամինների և հանքանյութերի բարձր կոնցենտրացիա և լրացնում է նրանց սննդակարգը՝ աճի և զարգացման համար:

Սիփան գործարանը մասնագիտացած է տարբեր տեսակի բանջարեղենի պահածոների արտադրության մեջ։ Արտադրության գործընթացում օգտագործվում է էկոլոգիապես մաքուր բանջարեղեն, որոնք աճում են բացառապես Հայաստանում։