Մարդկանց կարիքները կարող են տարբեր լինել՝ կախված անձնական նախասիրություններից: Ներկայացնենք 10 ամենատարածված պահածոները, որոնք կարող են օգտակար լինել ցանկացած տնային տնտեսուհու խոհանոցում.
• Պահածոյացված լոլիկը կամ տոմատի մածուկը ուիվերսալ արտադրանք է, որը կարելի է օգտագործել բազմաթիվ ուտեստների մեջ, ինչպիսիք են ապուրները, սոուսները, մակարոնեղենը և ռագուները:
• Պահածոյացված բանջարեղեն (ոլոռ, եգիպտացորեն, լոբի) կարող են ավելացվել աղցանների, ապուրների կամ գարնիրների մեջ:
• Պահածոյացված լոբին սպիտակուցների և մանրաթելերի հարուստ աղբյուր է, որը կարելի է ավելացնել աղցանների, ապուրների և այլ ուտեստների մեջ:
• Պահածոյացված ձիթապտուղ․ ավելացնում են շատ ուտեստների համն ու պիկանտությունը, այդ թվում՝ պիցցայի, աղցանների և նախուտեստների: Օրական ընդամենը մի քանի ձիթապտուղը օգնում է ամրացնել ոսկորներն ու մկանները։
• Տարբեր մրգերից կամ հատապտուղներից պատրաստված կոմպոտները ոչ միայն օգտակար են (վիտամինների, հանքանյութերի և հակաօքսիդանտների շնորհիվ), այլև համեղ են։ Դրանք ունեն երկար պահպանման ժամկետ, ինչի շնորհիվ հարմար են պահելու և օգտագործելու համար տարվա ցանկացած եղանակին։
• Պահածոյացված շոգեխաշած միսը կատարյալ է շտապ ու արագ կերակուր պատրաստելու համար: Շոգեխաշուն սպիտակուցի, երկաթի և այլ կարևոր սննդանյութերի հարուստ աղբյուր է։
• Սմբուկի խավիարը հարուստ է բազմաթիվ սննդանյութերով, լավացնում է մարսողությունը։ Այն առողջարար և համեղ հավելում է հիմնական սննդակարգին։
• Պահածոյացված սնկեր․ դրանք կարող են օգտագործվել տարբեր ճաշատեսակների, այդ թվում՝ ապուրների, ռագուների, պիցցայի, աղցանների, սենդվիչների և այլ ուտեստների մեջ, ինչպես նաև մսի կամ ձկան վրա որպես գարնիր ավելացնելու համար:
• Պահածոյացված ձկնեղենը պարունակում է բազմաթիվ սննդարար նյութեր, ինչպիսիք են սպիտակուցները, օմեգա-3 ճարպաթթուները, B12 և D վիտամինները, երկաթը և կալցիումը: Դրանք ունեն երկար պահպանման ժամկետ և կարող են տևական ժամանակ չկորցնել իրենց սննդարար հատկությունները։
• Մուրաբաները (ջեմ, կոնֆիտյուր) արոմատով դելիկատեսներ են, որոնք կարող են օգտագործվել որպես անկախ աղանդեր կամ որպես հրուշակեղենի հավելում: Հիմնական առավելություններից մեկն այն է, որ ունեն երկար պահպանման ժամկետ և չեն կորցնում համն ու սննդային հատկությունները։
Այնուամենայնիվ, պահածոներ ընտրելիս, հարկ է զգույշ լինել և համոզվել, որ դրանք պատրաստված են որակյալ ու թարմ բաղադրիչներից՝ առանց հավելյալ կոնսերվանտների, գունանյութերի կամ այլ վնասակար բաղադրիչների:
«Սիփան»-ը առաջարկում է պահածոների լայն տեսականի՝ պատրաստված բացառապես էկոլոգիապես մաքուր արտադրանքից։